“Göç Araştırmaları Güz Okulu”

Son Güncelleme:

04/09/2018 - 09:42
08/09/2018 10:00 · 11/09/201817:00 C SALONU Sosyoloji Bölümü

 – 12 Eylül 2018 tarihleri arasında Göç Araştırmaları Derneği (GAR) ve Research Worldwide İstanbul (RW-Istanbul) tarafından  Ortadoğu Teknik Üniversitesi yerleşkesinde düzenlenecek olan Göç Araştırmaları Güz Okulu ODTÜ Sosyoloji Bölümü ve Raoul Wallenberg Enstitüsü tarafından desteklenmektedir. Bu etkinlik kapsamında göç alanında sahaya dayalı çalışma yürüten doktora adaylarına, alanda uzman akademisyenler tarafından yoğunlaştırılmış kuramsal ve yöntemsel destek verilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda Doç. Dr. Didem Danış, Doç. Dr. Deniz Sert, Dr. Besim Can Zırh, Dr. Neva Öztürk. Dr. Gülay Uğur Göksel, Dr. Cavidan Soykan, Dr. İlhan Zeynep Karakılıç, Dr. K. Onur Unutulmaz, Dr. Lülüfer Körükmez, Dr. Doğuş Şimşek’in de içinde olduğu bir uzman havuzundan katılımcıların ilgi alanlarına göre okul boyunca birlikte çalışmak üzere birebir eşleştirme yapılacaktır.

2011 yılından itibaren Suriye’de yaşananlar sonucu başlayan mülteci göçü önce bölgesel, sonrasındaysa küresel bir vakaya dönüşmüştür. Bu gelişmelere koşut olarak göç alanında gerçekleştirilen akademik çalışmalarda belirgin bir artış gözlenmektedir. Bu alandaki çalışmalarda yaşanan nicel düzeydeki bu hızlı artışın, nitelik olarak da aynı hızda ilerlediğini söylemek ise ne yazık ki zordur. Çalışmaların yapıldığı üniversitelerde ne yeterli sayıda yetişmiş uzman bulunmakta, ne de mevcut bilimsel kaynak ve olanaklar özellikle doktora adayları açısından yeterli olmaktadır. İşte bu nedenlerle, Göç Araştırmaları Derneği olarak farklı disiplinlerden göç alanında çalışan akademisyenleri yine bu alanda sahaya dayalı araştırma yapan doktora adayları ile bir araya getirecek bir etkinlik düzenleme ihtiyacı duyduk.

Güz Okuluna, açık çağrıya başvuru yapanlar arasından 15-18 katılımcı seçilecektir. Dört günlük okul süresinde katılımcılar, bir yandan yazmakta oldukları tezlerin bir bölümünü sunacaklar, diğer yandan ise konularına göre oluşturulacak çalışma gruplarıyla akademisyenler eşliğinde etkileşimli bir çalışma ve tartışma olanağı bulacaklardır.  Öte yandan, her doktora adayı eşleşeceği bir akademisyen ile sunduğu tez bölümü üzerinde birebir çalışarak yoğunlaştırılmış bir danışmanlık alacaktır. Türkiye’de ilk kez düzenlenecek böyle bir etkinlik ile göç alanında yazılacak doktora tezlerinin uluslararası bir akademik niteliğe ulaşması ve Türkiye’den yetişen bilim insanlarının göç çalışmalarına daha donanımlı bir katkı sunması amaçlanmaktadır. Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin ilkine ev sahipliği yapacağı bu etkinliğin, başarılı olması ve talep görmesi halinde her sene düzenli olarak gerçekleştirilmesi düşünülmektedir.